WZC De Samaritaan
Laurens2024-02-13T10:04:33+00:00Het nieuw WZC wordt ingepland op het huidige terrein in het centrum van Nukerke. Het gebouw met 3 bouwlagen, een gelijkvloers, een 1ste verdieping en een 2de verdieping zal in het totaal 184 woongelegenheden bevatten.
Het gebouw zal in 2 fasen gerealiseerd worden met maximaal behoud van alle kamers zodat bewoners slechts 1 x naar hun definitieve kamer zullen moeten verhuizen. Het ontwerp telt 8 leefgroepen, 2 verdiepingen met telkens 2 wooneenheden, gekoppeld, en telkens verdeeld in 2 leefgroepen. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de leefeenheden voor dementerenden die elk over een veilige en afgeschermde binnentuin beschikken op hun leefniveau.
De hoofdingang is centraal geplaatst Aan de ene zijde sluit een ruime polyvalente ruimte hierop aan met bar en toegankelijk terras. Dit laat toe dat deze ruimte ook gemakkelijk bereikbaar is voor de aanpalende school en assistentiewoningen. Aan de andere zijde betreedt men het WZC met een aantal centrale functies met doorgang naar de dienstlokalen, keuken, technische ruimte en administratieve lokalen.
Het dagverzorgingscentrum heeft een volledig autonome ingang vlak naast de parking. Vanuit het onthaal vertrekken 2 ruime beddenliften naar de verdiepingen waar zich de woongelegenheden bevinden.
Op de verdiepingen zijn er telkens 2 gekoppelde wooneenheden bestaande uit 2 leefgroepen met een eigen ruime leefruimte en ca 23 kamers, een verdeel/ therapiekeuken en een rolstoeltoegankelijk terras. In de gangen zijn rustpunten met uitzicht naar buiten. De verpleegpost, het sanitair en de andere logistieke lokalen zijn centraal opgesteld en vlot bereikbaar vanuit de wooneenheden zelf als via de aparte dienstliften die rechtstreeks leiden naar de logistieke diensten gelegen aan de lager gelegen Boelaardstraat.
Woonproject Kloosterhof
Beril2024-02-13T09:38:02+00:00Ontwerp
Het project omvat het bouwen van 48 appartementen, verdeeld over drie bouwvolumes, van elk 3 bouwlagen en dak, een ondergrondse parking, de renovatie van het voormalig
kloostergebouw tot een tekenacademie en een atelier.
Met dit project “Kloosterhof” willen we antwoord bieden op de vraag naar architecturale kwaliteit voor een duurzaam project binnen het concept «lllevvvenssslllang wonen». De site moet een
aangename woonomgeving zijn waar de oudere bewoner de voordelen ervaart van de centrale ligging in de buurt van het woonzorgcentrum van de gemeente Stekene en de
ondersteuning vanuit de organisaties thuiszorg (gezondheidszorg, maaltijden en boodschappendienst). Tegelijk moet de campus positieve energie uitstralen en zorgen voor een “healing
environment”.
Het project zal een aanzienlijke vernieuwende impact hebben op het uitzicht van het centrum van Stekene, met grote aandacht voor inzichten en duurzaamheidsprincipes uit het
ruimtelijke ordeningsbeleid.
Stedenbouwkundig
Aan de straatzijde behouden we het beschermde stadszicht met het kloostergebouw, welke wordt omgevormd tot een kunstacademie voor kinderen. Aanpalend wordt een nieuw
schildersatelier gebouwd dat afzonderlijk van de academie functioneert.
Centrum Stekene heeft een bijzonder aantrekkelijk en rustig centrum, waar nog veel groen aanwezig is, vooral dan aan de achterzijde van het plein. De wilde kastanjes, de 3 prachtige
beuken zijn een extra aantrekkingspunt op het kerkplein en geven aan de te realiseren woningen een niet te evenaren meerwaarde.
De nieuwe ontwikkeling van de flats van het OCMW vergen een nieuwe visie in de aanleg van deze omgeving, noodzakelijk om structuur te brengen en verbanden te leggen.
De herdefiniëring van het plein, de opwaardering van het groen van de kloostertuin en de zone achter de pastorij, de visuele relatie tussen het plein en de kerk – het zijn allemaal
elementen die het centrum van Stekene aantrekkelijk zullen maken.
Burelen M4
Laurens2024-02-13T10:31:56+00:00Dit nieuwe gebouw werd in opdracht van nv De Plattegrond gebouwd. De volledige gelijkvloerse niveau en de penthouse vormen de thuisbasis van M4 architecten, die er haar kantoren huisvest. Daarnaast telt het gebouw ook 4 appartementen en een ondergrondse parkeergarage.
Het volledige gebouw is rolstoeltoegankelijk en is BENgecertifiëerd. Het gebouw stoot (op lokaal vlak) geen CO2 uit. Het volume valt op door haar sobere ritmering en grote glaspartijen. De ingang voor appartementen en burelen bevindt zich centraal in de voorgevel, geënt op de kern met trap en rolstoeltoegankelijke lift. De overkraging op de hoek van het gebouw vormt een krachtig accent.
Het gelijkvloers is opgevat als een polyvalente commerciële ruimte die een flexibele indeling mogelijk maakt. Momenteel biedt de ruimte een zeer aangename werkplek, echter een 100% commerciële functie is mogelijk gezien de ligging in de commerciële zone van de gemeente Wetteren. De grote, open ruimte wordt ruim voorzien van daglicht door koepels en de grote glaspartijen die tevens een spectaculair zicht op de geklasseerde naastgelegen tuin bieden.
Op de eerste en tweede verdieping zijn telkens 2 appartementen georganiseerd rond de centrale verticale circulatie (trap & lift). Elk appartement heeft zicht op de Stationsstraat en het achterliggende groene tuingebied. Elk appartement omvat een leefruimte met open keuken, 2 a 3 slaapkamers, een badkamer, aparte wc, inkom, berging en een ruim zon georiënteerd terras.
VillaVip
Beril2024-03-27T08:57:28+00:00Concept
De opdracht van Villavip omvat bouwen van een nieuwe woning waarin 10 personen met een verstandelijke beperking samen wonen met één zorgkoppel. Door het zorgkoppel wordt een ondersteunende zorgfunctie uitgeoefend. De zorgfunctie is erop gericht de woonfunctie te garanderen van de personen met verstandelijke beperkingen die niet zelfstandig kunnen wonen. De zorgfunctie is slechts een nevenfunctie. De hoofdfunctie van het gebouw is dus wonen.
Verschillende projecten voor Villavip zijn door ons bureau ontworpen. Deze projecten bevinden zich in Aarschot, Diksmuide, Merksem, Pittem, Mechelen, Diepenbeek, Leopoldsburg en Zele. Hoewel de noden van elke locatie anders zijn, is de toegelichte functie en het concept de essentie van deze gebouwen.
Architectuur
In het ontwerp worden alle aspecten van “healing environment” gehanteerd: veel licht door grote raampartijen, veel zicht op de omgeving, veel ruimte voor maximale vrijheid. Verhardingen worden beperkt tot het minimum om zoveel mogelijk infiltratie van regenwater mogelijk te maken. Waar er toch verhardingen zijn, zijn deze waterdoorlatend of vloeit het water af naar de omgeving.
Het gelijkvloers is bereikbaar via 2 voordeuren. De ene voordeur biedt toegang tot het deel van de woning waar het zorgkoppel woont. Op het gelijkvloers is er een inkom, toilet, berging, leefruimte en keuken. Via de berging kan men vanuit de zorgwoning het deel waar mensen met een beperking wonen, bereikt worden. Hier vind je een leefruimte met aansluitend de keuken als centrale ruimte, die dagelijks door zowel de mensen met een beperking als door het zorgkoppel gebruikt wordt. Verder zijn er een keukenberging, de inkom, 3 slaapkamers, een technische berging en de sanitaire ruimten.
Op de eerste verdieping zijn er 7 slaapkamers voor mensen met een beperking, 3 slaapkamers voor het zorgkoppel en hun gezin en sanitaire ruimtes. Op de zolder zijn er polyvalente ruimtes, het stooklokaal, de wasplaats en voor het zorgkoppel een bureauruimte/ logeerkamer en een berging. In de tuin zijn er, telkens grenzend aan de leefruimtes, 2 terrassen die drempelloos bereikbaar zijn voor mensen in een rolstoel. Ook rondom het gebouw zijn de paden rolstoeltoegankelijk. Het gebouw voldoet aan alle heersende wetgevingen inzake brandveiligheid en toegankelijkheid. In dit project hebben we de inplanting, de architectuur, het interieur en de technieken in een integraal concept behandeld. De duurzaamheid van een gebouw wordt voor het grootste deel bepaald door het architecturaal concept. Tijdens de ontwerpfase werden compactheidsgraad, inplanting en oriëntatie als uitgangspunten gebruikt.