VillaVip

Categories:

Concept

De opdracht van Villavip omvat bouwen van een nieuwe woning waarin 10 personen met een verstandelijke beperking samen wonen met één zorgkoppel. Door het zorgkoppel wordt een ondersteunende zorgfunctie uitgeoefend. De zorgfunctie is erop gericht de woonfunctie te garanderen van de personen met verstandelijke beperkingen die niet zelfstandig kunnen wonen. De zorgfunctie is slechts een nevenfunctie. De hoofdfunctie van het gebouw is dus wonen.
Verschillende projecten voor Villavip zijn door ons bureau ontworpen. Deze projecten bevinden zich in Aarschot, Diksmuide, Merksem, Pittem, Mechelen, Diepenbeek, Leopoldsburg en Zele. Hoewel de noden van elke locatie anders zijn, is de toegelichte functie en het concept de essentie van deze gebouwen.

Architectuur

In het ontwerp worden alle aspecten van “healing environment” gehanteerd: veel licht door grote raampartijen, veel zicht op de omgeving, veel ruimte voor maximale vrijheid. Verhardingen worden beperkt tot het minimum om zoveel mogelijk infiltratie van regenwater mogelijk te maken. Waar er toch verhardingen zijn, zijn deze waterdoorlatend of vloeit het water af naar de omgeving.

Het gelijkvloers is bereikbaar via 2 voordeuren. De ene voordeur biedt toegang tot het deel van de woning waar het zorgkoppel woont. Op het gelijkvloers is er een inkom, toilet, berging, leefruimte en keuken. Via de berging kan men vanuit de zorgwoning het deel waar mensen met een beperking wonen, bereikt worden. Hier vind je een leefruimte met aansluitend de keuken als centrale ruimte, die dagelijks door zowel de mensen met een beperking als door het zorgkoppel gebruikt wordt. Verder zijn er een keukenberging, de inkom, 3 slaapkamers, een technische berging en de sanitaire ruimten.

Op de eerste verdieping zijn er 7 slaapkamers voor mensen met een beperking, 3 slaapkamers voor het zorgkoppel en hun gezin en sanitaire ruimtes. Op de zolder zijn er polyvalente ruimtes, het stooklokaal, de wasplaats en voor het zorgkoppel een bureauruimte/ logeerkamer en een berging. In de tuin zijn er, telkens grenzend aan de leefruimtes, 2 terrassen die drempelloos bereikbaar zijn voor mensen in een rolstoel. Ook rondom het gebouw zijn de paden rolstoeltoegankelijk. Het gebouw voldoet aan alle heersende wetgevingen inzake brandveiligheid en toegankelijkheid. In dit project hebben we de inplanting, de architectuur, het interieur en de technieken in een integraal concept behandeld. De duurzaamheid van een gebouw wordt voor het grootste deel bepaald door het architecturaal concept. Tijdens de ontwerpfase werden compactheidsgraad, inplanting en oriëntatie als uitgangspunten gebruikt.

Project info

Architectuur: M4 architecten

Technieken: Danilith-Delmulle

Stabiliteit: Danilith-Delmulle

Locatie: -

Opdrachtgever: VillaVip vzw

Start werken: 1 oktober 2019

Gebruiker: VillaVip vzw

Gerelateerde projecten

Deel ons verhaal ...