WZC Sint-Elisabeth Eeklo

Categories:

Concept

Om te kunnen voldoen aan de heersende wetgeving inzake ouderenzorg werd een bestaande vleugel van het woonzorgcentrum afgebroken en vervangen door een nieuwbouw voor 38 wzc-bedden (op het gelijkvloers) en 20 serviceflats (op de eerste verdieping). Deze uitbreiding is een eerste fase van het ‘masterplan 2020’ dat voor de zorgcampus werd uitgewerkt. Hierbij was de ontwikkeling van een ‘zorgpark’ een belangrijk uitgangspunt. Het nieuwe gebouw werd ingeplant in het groen en omringd door verkeersluwe wegenis.

De 3 afdelingen op het gelijkvloers werden telkens rond een gesloten binnentuin georganiseerd. De centrale verpleegpost heeft zowel zicht op de leefruimtes als op de binnentuinen. De tuinen bieden een grote bescherming voor bewoners die lijden aan dementie. Daarnaast hebben alle residenten een groot uitzicht op de omgeving door de lage tablethoogtes in de kamers.
Elke serviceflat is autonoom met een eigen inkom, een slaapkamer, een berging, badkamer en een ruime leefruimte met balkon. Centraal werd een gemeenschappelijke ontspannings- en ontmoetingsruimte voorzien, met een ruim terras, berging en sanitair.
In dit project werden bijzondere inspanningen geleverd inzake duurzame ecologie. Er werd gestreefd naar bijnapassiefbouw, met onder andere een volledige houtskeletbouw op de eerste verdieping en uitgebreide isolatiepakketten.

Project info

Architectuur: M4 architecten

Technieken:Ingenium

Stabiliteit: Provoost Norbert Ingenieursbureau

Locatie: Ligging

Opdrachtgever:Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu, Onze Lieve Vrouwstraat 23 - 9041 Oostakker

Start werken: 1 maart 2012

Gebruiker: WZC Sint-Elisabeth Eeklo

Gerelateerde projecten

Deel ons verhaal ...