MC Maria Middelares

Categories:

Medisch Centrum Maria Middelares

De huidige gebouwen zijn het resultaat van 38 jaar lang bouwen en verbouwen. Het oorspronkelijke gebouw is in de loop van de jaren nauwelijks gewijzigd, intern zijn er wel wat verbeteringswerken gebeurd en wegens de groei van het aantal patiënten en diensten zijn er achteraan steeds blokken bijgebouwd. Vandaar vroeg de polikliniek dringend om een modernisering van de consultaties om aan de toenemende comforteisen te beantwoorden.

De gebouwen van het ziekenhuis maken al decennia lang deel uit van het straatbeeld, middenin het centrum van Gentbrugge. Door zijn ligging tussen de Kliniekstraat en de Tweekapellenstraat, wordt in hoofdzaak ingespeeld op de bereikbaarheid en herkenbaarheid van de polikliniek, die een eigen identiteit aan de Kliniekstraat geeft. Het gebouw vormt als het ware de schakel tussen de omliggende parken, de E17 en het kleinschalige wonen rondom de polikliniek. In deze eerste fase werd het gelijkvloers en de eerste verdieping onder handen genomen, wat een noodzaak was voor de sterk verouderde polikliniek. De nieuwe indeling van het gebouw werd opgebouwd rond een centrale vide met panoramische lift die doorgetrokken is over de eerste 2 bouwlagen. De bestaande liften zijn ontmanteld en vervangen door 1 nieuwe lift. Hierdoor ontstaat een ruimtelijkheid die de bezoeker onmiddellijk een duidelijk zicht geeft op de organisatie van het gebouw. Op het gelijkvloers bevinden zich het onthaal, een inschrijvingszone, de radiologie, consultatieruimten en wachtruimte. Vlak bij de inkom kan een vergaderzaal ook buiten de openingsuren van de polikliniek worden gebruikt of verhuurd, zonder dat de bezoekers het gebouw verder kunnen betreden. Op de eerste verdieping zijn er consultatieruimten met onderzoekslokalen, wachtruimten en is er een afdeling voor nierdialyse met 12 posities.

Andere verdiepingen en vrije oppervlaktes van het gebouw (7 230 m²) zijn casco gezet met het oog op een latere herbestemming tot woon-, zorg-, welzijns-, opleidings- of onderzoeksfuncties met inbegrip van administratieve ruimtes en kantoorfuncties ter ondersteuning van de werking van AZ Maria Middelares in het algemeen en het medisch centrum Maria Middelares Gentbrugge in het bijzonder.

De nieuwe toekomstige functies binnen het gebouw zullen een aparte inkom krijgen. Er zijn geen werken uitgevoerd die invloed hebben op de structuur of uitzicht van het gebouw. De grote, verdiepingshoge ramen in brede traveeën zorgen ervoor dat natuurlijk licht tot diep in het gebouw kan dringen. Samen vormen zij een sokkel voor de latere invulling op de bovenliggende verdiepingen. Op deze manier wordt het functioneel onderscheid ook tot uiting gebracht aan de buitenzijde.

Project info

Architectuur: M4 architecten

Technieken: Studieburo De Klerck Engineering

Stabiliteit: Studieburo De Klerck Engineering

Locatie: Kliniekstraat 27 – 9050 Gentbrugge

Opdrachtgever: Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares

Start werken: 1 januari 2016

Gebruiker: Algemeen Ziekenhuis Maria Middelares

Gerelateerde projecten

Deel ons verhaal ...